Denizbank kart günlük gecikme statüsünde ne demek ? (ÇÖZÜM)
Yıldan yıla yasal takibe giren kredi kartı borçları artmaktadır. Eskiden bankalar gecikmeye giren borçlar için müşterileri sık sık uyarma zahmetine girmez, borçları biriksin de faiziyle alayım diye bakarlardı.
Şimdilerde kredi kartı borçlularından tahsilat işi daha da zorlaştığı için müşteri daha da dibe batmasın diye bankalar kredi kartı borcunun günü geçen müşteriye uyarı mesajları ile bilgilendirme yapmaktadırlar.
Denizbank bankacılık kurallarını harfiyen uygulayan ve her sene kar eden bir bankadır. Müşteriler ir gün bile ödemesini aksatsa kart günlük gecikme statüsünde diye uyarı vermektedir.
Bu uyarılar bir çok müşteride pek işe yaramadığı için bir süre sonra kullanım limiti de olsa Denizbank müşterinin kredi kartını borç ödenene kadar kullanıma kapatmaktır.
Bazı müşteriler Denizbank ın kart günlük gecikme statüsünde mesajıyla kredi kartını kullanıma kapatmasını hukuksuzluk veya keyfi bir işlem olarak görse de bu uygulama resmi mevzuata uygundur.
Gecikme statüsü nedir ?
Kredi kartı borcu bir gün bile gecikse faiz işlemektedir. Eğer kredi kartı borcu asgarisi bile ödenmezse gecikme statüsüne girer.
Eğer bu gecikme süresi 30 günden az ise günlük gecikme statüsündedir. Eğer 30 günü geçerse periyodik gecikme statüsüne girer.
Kartın kullanıma kapanmaması, harcamaların kısıtlanmaması için kredi kartı borcunun tamamı olmasa bile asgari miktarının gününü geçirmeden ödenmesi gerekir.
Gecikme statüsüne girmesi kartın kapanması anlamına gelmemekle birlikte borç sahibi borcun asgarisini bile ödemediği için banka kredi kartının kalan limitini müşteriye kullandırmayabilir.
Gecikme statüsü borca faiz işletildiği statüdür. Kredi kartı borcunun asgarisi ödense dahi yine de borç gecikme statüsünde olmaktadır.
Bazı vatandaşlarımız kredi kartının asgarisinin ödendiği vakit gerisine faiz işlemeyeceğini zannetmektedirler. Halbuki öyle bir şey yoktur. Asgari tutara uygulanan faiz ayrıdır, bunun haricindeki tutara uygulanan faiz ayrıdır.
Asgari tutar sadece kredi kartının kullanılmaya devam edilebilmesi için önemlidir, yoksa faiz yine de işletilir.
Kredi kartı son ödeme tarihi 1 gün geçerse ne olur ?
Kredi kartı son ödeme tarihi 1 gün geçerse bile kart gecikme statüsüne girer ve ödenmediği her gün faiz işler. Eğer hiç ödenmezse veya asgari tutarın altında ödeme olursa ayrıca kredi kartının bir süre sonra kullanıma kapatılması riski doğar.
Denizbank kart günlük gecikme statüsünde ne zaman açılır ?
Denizbank kredi kartı borcunu düzenli olarak ödeyemeyenlere yasal mevzuata uygun olarak yaptırım uygulamakta ve kart günlük gecikme statüsünde mesajı göndererek kredi kartının limitini kullandırmamaktadır.
İlgili yönetmelikte diyor ki;
“Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır. Söz konusu kredi kartlarının limitleri dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına veya kullanıma kapalı tutulur.”
Yani ilk iki sefer idare ediliyor ama bir yılda üçüncü kez kredi kartı gecikme statüsüne girerse Denizbank kredi kartını nakit çekimine ve alışverişlere kapatmaktadır.
Bazıları kredi kartının asgarisini ödeyince borcu ödemiş zannediyor, kredi kartının asgarisini ödeseniz dahi 2 kere hakkınız var üçüncüde kredi kartınızı kullanmaz hale gelirsiniz.
Bunun çözümü kredi kartınızın borcunun tamamını ödemektir. Asgarisini ödemek yeterli olmaz. Ancak kredi kartı borcunun tamamını ödeyince günlük gecikme statüsünde olan kart yeniden kullanıma açılır.
Kart periyodik gecikme statüsünde ne demek ?
Eğer kredi kartı borcunun gecikme süresi 30 günden az ise günlük gecikme statüsünde olur eğer 30 günü aşarsa periyodik gecikme statüsünde olur
Kart periyodik gecikme statüsünde ne zaman kullanılır ?
Periyodik gecikme statüsüne girip kapanan kartı yeniden kullanabilmek için borcun tamamını ödemek lazımdır. Bu takdirde 1 haftaya kadar kredi kartı yeniden kullanıma açılır.
İlgili yazı: Denizbank müşteri yetersiz ödeme sayısı aşıldı nasıl düzeltilir ?