Nissan şasi kontrolü sistem hatası kullanıcı el kitabına bak hatası çözümü

Nissan araçlarda bulunan Şasi kontrol sistemi, Nissan’ın sürücünün pürüzsüz bir sürüş deneyimi yaşamasına yardımcı olurken yolcular için maksimum güvenlik sağlamayı amaçlayan araştırmasının sonucudur. Peki şasi kontrol sistemi nedir ? Şasi kontrolü, tekerlek hızı, ivme, G kuvvetleri vb. hakkında veri topladığı için aracınızın gerekli bir parçasıdır. Bu sayede engebeli alanlarda bile aracınıza çok fazla baskı uygulanmasına izin vermez.
İleri teknolojiler sayesinde şasi kontrol sistemi çok fazla gelişme kaydetti. Modern otomotiv endüstrisinde şasi kontrol sistemleri sürüş ve dönüşleri pürüzsüz hale getirmek için teknolojik olarak geliştiriliyor. Genel olarak aktif şasi kontrol sistemi 3 farklı teknolojiyi içerir:
Aktif sürüş kontrolü
Bu sistem, aracın engebeli yollarda düzgün ve akıcı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmak için yol veya arazi koşullarına bağlı olarak otomatik olarak fren yapacak ve çekişi ayarlayacaktır. Fren sistemi, aracı yavaşlatmayan ancak amortisörün darbe kuvvetini daha hızlı emmesine izin veren ve yolculardaki titreşimleri ortadan kaldıran küçük bir darbe kuvveti yaratacaktır. Aynı zamanda, sensörler tekerlek hızındaki değişikliği algılayarak motor torkunu değiştirir ve aracın sabit bir hızda kalmasına yardımcı olur.
Aktif motor freni
Bu, viraj alırken veya fren yaparken sürücüye yardımcı olan bir güvenlik özelliğidir. Bu sistem, direksiyon ve fren sistemlerinden gelen parametrelerle birlikte aracın hızını izleyecek ve böylece motor frenleme seviyesini artırmaya/azaltmaya karar verecektir. Bu ekstra destekle, sürücü fren pedalındaki kuvveti azaltacak ve bu da sürüşü kolaylaştırmaya ve daha güvenli olmaya yardımcı olacaktır.
Aktif İz Kontrolü
Bu sistem, direksiyon seviyesi, hız ve acil dönüşlerde veya otoyollarda şerit girerken/ayrılırken etki eden fren kuvvetine bağlı olarak her sürüş koşuluna göre her bir tekerlekteki fren kuvvetini kontrol ederek virajlarda sürücüye daha fazla güven verir. Nissan araç sahibi olan birçok sürücü, aracı yüksek hızda, 80 km/s’nin üzerinde sürerken genellikle çok kendilerine güvendiklerini; virajları yüksek hızda her döndüklerinde aracın çok düzgün döndüğünü söyledi.
Bu üç teknolojiyi bir araya getiren şasi kontrol sistemi, sürücüye güvenli bir sürüş hissi verirken, araçtaki yolcular yolculuk boyunca her zaman rahat ve yorgun olmuyorlar. Sadece bu kelimelerle bile bu sistemin değerini tam olarak hayal etmek zor olabilir.
şasi kontrolü sistem hatası kullanıcı el kitabına bak mesajı nedenleri (Nissan araçlar için)

şasi kontrolü sistem hatası
Herhangi bir elektronik sistem veya aracınızın herhangi bir parçası gibi, bir şasi kontrol sistemi de bazen bozulabilir. Peki nedenleri nelerdir? Şasi kontrol sistemi hatasının arkasındaki nedeni ve şasi kontrol sistemi arızasını nasıl düzelteceğinize dair olası çözümleri ayrıntılı bir şekilde ele alacağız:
Akü bağlantılarının gevşemiş olması
Gevşek bir araç terminali akımı etkileyecektir. Elektrik sistemlerine daha az güç gittiğinde, aracın elektrik parçaları ve şasi kontrol sistemi dahil sensörlerinin düzgün çalışmamasına veya arızalanmasına neden olur. O zaman, gösterge panelinizde uyarı ışığını göreceksiniz. Gevşek bir akü bağlantısı suçluysa, bu hatayı çözmek için akü kablosunu sıkmanız gerekir. Akü bağlantınızın pozitif veya negatif kablosunu sıkmanız çok zor değildir ve bir anahtarı veya tornavidayı nasıl değiştireceğini bilen sürücüler tarafından tamamlanabilir. Normalde, akü terminaline bağlı bir somun olacaktır, bağlantıyı sıkmak için sadece bu somunu çevirmeniz gerekir.
Akünün ömrünün bitmesi veya kirlenmesi
Zamanla, araç aküsünde korozyon veya kir birikebilir veya akünüz bitebilir . Ve aracınızın çalıştırılırken sorun yaşadığını veya özellikle şasi kontrol sisteminizde elektrikli parçalarla ilgili sorunlar yaşadığını fark edeceksiniz. Sonuç olarak, bu sistem işlevini kaybedecek ve gösterge panelinde uyarı bildirimi görüntülenecektir. Araç aküsünü temizlemek için, korozyondan kurtulmak için temizleme solüsyonlarını (kabartma tozu) durulama ile birlikte uygulayabilirsiniz.
Not: Aracınızın aküsünü temizlemeden önce ve sonra kabloları çıkarıp tekrar takmayı unutmayın.
Bitmiş akünüz için akünüzü canlandırmanın bazı yolları vardır:
İkinci bir akü, akü güçlendirici veya bağlantı kablosu aracınızı çalıştırmanıza yardımcı olabilir. Akünüz o anda şarj kabul etmeyeceği için araba motorunu kapatmayın.
Damıtılmış su kullanma: Elektrolit seviyesi düşük olduğunda, damıtılmış su eklemek plakaları tamamen doldurmak ve biraz daha geniş bir reaksiyon alanı sağlamak için yeterli olabilir. Bu, motora birkaç ekstra devir kazandırmak için yeterli olabilir. Damıtılmış su kullanmanın yanı sıra, aküyü canlandırmak için Epsom tuzu veya Aspirin kullanabilirsiniz.
Arabanızın aküsü bittiğinde, şasi kontrol sisteminin düzgün çalışması bir yana, motoru çalıştıramazsınız. Genellikle, bitmiş bir araba aküsü sizi devam ettirmek için en azından geçici olarak canlandırılabilir. Ancak bazı durumlarda akünüz canlandırılabilir ve değiştirilmesi kaçınılmaz bir şeydir.
ABS sensör arızası
ABS sensörleri, frenleme sırasında aracınızın sabit kalmasını sağlamak için ABS modülüyle birleşir. ABS sensörleri veya tekerlek hızı sensörleri olarak da adlandırılabilir çünkü işlevleri tekerlek hızını ölçmektir. Tekerleklerin dönüşü ve hızı ABS sensörü tarafından izlenir. Bu nedenle ABS sensörünüz çalışmazsa, şasiye veri sağlayamaz ve bu nedenle şasi kontrol sisteminizde bir hata oluşabilir. Bu sorunu gidermek için ABS sensörünü onarmayı veya değiştirmeyi deneyin.
Topraklama kablosu sorunu
Şasi kontrolü, topraklama kablosunda bazı arızalar olduğunda veya bir hata işareti gösterdiğinde işlevsel olarak çalışamaz. Arabanızdaki topraklama kablosu, eksi akü terminalinden arabanızın şasisine olan bağlantıdır. Bu kabloyu gözden kaçırmak kolay olabilir ancak işlevi çok önemlidir – arabanızdaki tüm elektrik sisteminin temeli. Aracınızda akan tüm akım bu akünün topraklama kablosundan geçer. Arabanızda kötü bir topraklama kablosu varsa, her türlü elektrik sorununu yaşarsınız ve şasi kontrolü bir hata gösterir. Bunlar sadece küçük sorunlar olmayacak, aracınızın çalışma yeteneğini etkileyecektir. Bu durumda, arızalı olanı bulmak ve arızalı topraklama kablosunu yenisiyle değiştirmek gerekir.
Arızalı kablo demeti
Kablo demeti, bilgi ve güç ileten bir grup kablodur. Sadece yalıtım malzemesiyle kaplı bir tüp değil, aynı zamanda aracınızın çeşitli elektrikli ve elektronik parçalarını birbirine bağlayan kablolar ve teller içerir. Kabloların düzenli bir şekilde içinden geçmesine izin verir. Şasi, arızalı kablolar nedeniyle diğer bileşenlere komutlar iletemezse aracınız çalışmaz. Arızalı kabloları bulmanız ve kabloyu onarmanız gerekir.
Çözüm:
Şasi kontrol sistemi bazı Nissan modellerinin olağanüstü bir özelliğidir. Sürücünün güvenini artırabilir ve sürüş deneyimini iyileştirebilir. Fakat arıza yaptığında nedenini teşhis etmeniz biraz zor olabilir, bu nedenle aracınızı tamirciye götürdüğünüzde daha güvenli olacaktır.